Zor Süreçlerden Geçilirken Mahkeme Veya Tahkim Yoluna Gidilmek Zorunda Kalınabilir! 12 Mayıs 2020
Zor Süreçlerden Geçilirken Mahkeme Veya Tahkim Yoluna Gidilmek Zorunda Kalınabilir!
Takip edilecek rehber niteliğindeki[1] bu yazımızda Uyarılarımızın çoğunda “görmezden gelinen aşikar sorun” u ele alacağız. Peki, herhangi bir iş ilişkisinde taraflar, hangi nedenle olursa olsun, hali hazırda fazlasıyla değişen dünyamızdaki farklılıklarını çözemezlerse ne olur?
Sözleşmeye dayalı bir anlaşmazlığın COVID-19 tarafından tetiklenmesi durumunda, büyük olasılıkla, kendi hataları olmadan, taraflar arasındaki ekonomik ilişkide köklü bir değişiklik yaşanacaktır. Örneğin, bir taraf mevcut cezalandırıcı ekonomik koşullara dayanmak için finansal olarak neredeyse her zaman çok daha iyi bir konumda olacaktır. Bu durum daha çok taraflardan birinin ekonomisi pandemiden önce hali hazırda daha güçlü olan bir ülkede yerleşik olduğu uluslararası Sözleşmelerde görülecektir.
Ne olursa olsun, bir anlaşmazlığın taraflarının, tercihen herhangi bir uzlaşma müzakeresinden önce, sözleşmelerinde bulunan ve deneyimli hukuki danışmanları tarafından dikkatle incelenmiş olan Uyuşmazlık Çözümü Hükümlerini anlamaları gerekir. Bu Uyuşmazlık Çözümü Hükümleri farklılık gösterebilecek olup genellikle bir tarafı diğerine tercih eder. İlgili hükümlerin etkileri anlaşılmalı ve böylece herhangi bir taraf müzakereleri takip edebilecek pozisyona getirilmelidir.
Sözleşme ne diyor?
Çoğu uluslararası Sözleşmede aşağıdakilerin her ikisini de öngören hükümler bulunur veya bulunmak zorundadır; i) herhangi bir sözleşme uyuşmazlığının çözümünde uygulanacak iç hukuk; ve (ii), bu uyuşmazlıkları çözerken mahkeme heyetinin ve hukukun ne olacağı diğer bir deyişle bir Ulusal Mahkeme veya bir Tahkim Mahkemesi'nde kimlerin yargılamada bulunacağı.
Bu oldukça basit görünse de, olası varyasyonlar aslında oldukça fazladır. Özellikle, eğer Tahkim yolu seçilmiş ise Tahkim Yeri, Tahkim Mahkemesi'ni oluşturan Hakemlerin sayısı, Tahkim Dili gibi ek hususları içerecektir.
Bugünlerde COVID-19 tarafından tetiklenen anlaşmazlıklar doğrultusunda danışmanlık verdiğimiz Müvekkillere ait Sözleşmelerde bulunan hükümler kapsamında Uyuşmazlık Çözümü Hükümlerinin iki örneğini hem belirgin farklılıkları görmek adına hem de Müvekkilimiz için olumsuz ile olumluyu karşılaştırabilmeyi konuşabilmek adına aşağıda bahsedeceğiz.
Ulusal Mahkemelerce Uyuşmazlık Çözümü içeren Sözleşmeler
İlk örneğimiz, Distribütör sıfatıyla taraf olan Türk müvekkilimiz ile İspanyol Üretici arasında imzalanan ve COVID-19 sebebiyle tetiklenen ciddi bir anlaşmazlık yol açan Distribütörlük Sözleşmesi’ni içeriyor. Distribütörlük Sözleşmesi Uyuşmazlık Çözümü Hükümleri aşağıdaki gibidir:
Uygulanacak Hukuk ve Yetkili Mahkeme: İşbu Sözleşme İspanyol Hukukuna tabidir. Taraflar, Sözleşmeden doğan anlaşmazlıkların çözümü için Barselona Mahkemeleri ve hakimlerinin münhasır yargı yetkisini kabul ederler.
Bu hükmün öngördüğü gibi, anlaşmazlık müzakereler yoluyla çözülmediği takdirde, Müvekkilimiz kendisini İspanyolca konuşan ve belki de farkında olmadan kendi vatandaşı, yani İspanyol Üretici, lehine önyargılı olabilecek bir Yargıç huzurunda, kendine yabancı bir İspanyol Mahkemesinde bulacaktır. Müvekkilimiz ayrıca, evden uzak bir ülkede bir davaya katılmak için önemli ek masraflara katlanmak zorunda kalacaktır.
Bu dezavantajlar göz önüne alındığında, Müvekkilimiz, Üretici ile olan anlaşmazlığı çözmek için çalışırken hükmün ilk etapta daha elverişli bir şekilde tasarlanması durumuna oranla daha az güce ve koza sahiptir.
Tahkim yoluyla Uyuşmazlık Çözümü hükmü içeren Sözleşmeler
Dubai'de bir dükkan kiralayan Türk müvekkilimizin COVID-19'un doğrudan bir sonucu olarak, halihazırda Dubai’de yerleşik Kiraya Veren ile ciddi bir anlaşmazlık oluşturan Kira Sözleşmesi Hükmü aşağıdaki gibidir:
Uygulanacak Hukuk ve Uyuşmazlık: İşbu Kira Sözleşmesi Dubai Emirliği, U.A.E. Hukukuna uygun olarak yürütülecek ve yorumlanacaktır. Kira sözleşmesinden kaynaklanan veya Kiralama ile bağlantılı ….. olarak ortaya çıkan herhangi bir anlaşmazlık, Dubai Uluslararası Tahkim Merkezi (“DIAC”) ve Tahkim Kurallarına (“DIAC Kuralları”) uygun olarak tahkim yoluyla çözülecektir.
Distribütör örneğinde olduğu gibi, burada da Türk Müvekkilimiz, anlaşmazlığı çözemediği takdirde, kendisini alışılmadık bir yasa ile karşı karşıya bulacaktır. Ancak, önemle belirtmek gerekir ki burada anlaşmazlığın çözümü olarak DIAC yolu seçildiğinden ve tahkim süreci büyük olasılıkla İngilizce dilinde ilerleyeceğinden ve üç Hakemden en az ikisi Dubai Emirliği vatandaşı olmayacağından [2]diğerine nazaran daha tarafsız olacaktır. Buradaki Müvekkilimiz zaten Dubai'de bulunduğundan Distribütör Müvekkilin yapması gereken masraflardan kurtulmuş olacaktır.
Sonuç olarak, Distribütör Müvekkilin aksine, Müvekkilimiz burada anlaşmazlık çözümü konusunda daha az dezavantajlı ve dolayısıyla Kiralayan ile olan anlaşmazlığını çözmek için çalışırken çok daha fazla koza sahip olacaktır.
Peki, zayıf kaleme alınmış Uyuşmazlık Çözümü hükümleriniz var. Bu durumda ne yapabilirsiniz?
Dava veya tahkim kaçınılmaz ise konumunuzun gücü analiz edilirken olumsuz Uyuşmazlık Çözümünün yarattığı dezavantajlar hesaba katılmalıdır. Bazen konumu gerçekler ve yürürlükteki yasalarla desteklenen bir taraf bu avantajı olumsuz bir Uyuşmazlık Çözümü hükmü ile ciddi şekilde zayıflatabilir. Riskli ve pahalı davalara veya tahkime karışmak yerine, bunu erken hesaba katmak daha iyidir.
Ancak başka seçenekler de bulunuyor olabilir. Örneğin, Distribütör Müvekkilimizin şu anda karşı karşıya olduğu duruma benzer bir durumda - yani, bir İspanyol Mahkemesi önüne çıkma olasılığında - anlaşmanın pek olası görünmemesi halinde, size yerel yasalara göre tavsiyede bulunabilecek ve eğer davanın kaçınılmaz olduğu ortaya çıkarsa sizi İspanyol Mahkemeleri önünde temsil edebilecek yetkili bir İspanyol avukatı hızlı bir şekilde bulmak mantıklı olacaktır. Bu şekilde, olumsuz Uyuşmazlık Çözümü Hükmü ile yaratılan dezavantajların çoğu ortadan kaldırılabilir veya en azından hafifletilebilir.
Ve bazen, nadiren de olsa, olumsuz Uyuşmazlık Çözümü Hükümlerine itiraz edilebilir. Örneğin, 2015 yılında Türk Yüksek Mahkemesi belirli malların ABD’den Türkiye’ye taşınmasına ilişkin bir sözleşmenin uygulanacak hukuk bakımından Birleşik Devletler Hukuku’nu ve yetki bakımından ise Houston, Güney Teksas, ABD Mahkemelerini belirleyen Uyuşmazlık Çözümü hükmünü değerlendirmiştir. Olayda, taşınan malların, Türkiye'ye gönderilmeden önce ABD'deki bir gemiye yüklendiğinde hasar gördüğü iddia edilmektedir. Malların sigortacısı daha sonra bir Türk Mahkemesi’nde dava açarak 300.000 dolar tazminat talebinde bulunmuştur.
Sigortacı, Türk Asliye Hukuk Mahkemesi’nin davanın Houston Mahkemelerinde açılması ve Birleşik Devletler Hukuku’na göre çözümlenmesi gerektiğini belirterek davayı reddetmesinin üzerine kararı temyiz etmiştir. Yüksek Mahkeme ise uyuşmazlık çözümü hükmünün uygulanamaz olduğuna karar vererek ilk derece mahkemesi hükmünü bozmuştur. Zira temel amaçlar göz önüne alındığında bahse konu uyuşmazlık için uygulanabilecek olan bir Birleşik Devletler Hukuku ya da en azından ABD Hukuku neredeyse kesin olarak yoktur.[3] Bununla birlikte Houston Eyalet Mahkemesi[4] veya bir ABD Federal Mahkemesi'ne atıfta bulunuyor olabileceğinden, her ikisi de Houston'da bulunan bir “Houston Mahkemesi” ne yapılan atıf kesinlikle belirsizdir.
Uygulanamaz olduğundan bahisle itiraza konu edilebilecek Tahkim sağlayan Uyuşmazlık Çözümü Hükümleri ile ilgili olarak; “Karma ad hoc tahkim hükümleri” olarak bilinenlerin, yani, bir Tahkim Kurumu önünde tahkim sağlayan hükümleri, örneğin oldukça saygın Paris merkezli Uluslararası Ticaret Odası’nın Uluslararası Tahkim Mahkemesi’nin (“ICC”), ama aynı zamanda da başka bir Tahkim Kurumu’nun tahkim kurallarının, örneğin yukarıda bahsedilen DIAC Kuralları’nın, uygulanmasını sağlayan hususların göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Örneğin muhtemelen ICC, “karma” şartlarla yönetilen bir tahkimi kabul etmeyi reddedecektir. Bkz. ICC Tahkim Kuralları, Madde 1 (2) (ICC “uyuşmazlıkların çözümünü… ICC Tahkim Kurallarına uygun olarak yönetir”); ancak bkz. Insigma Technology - Alstom Technology [2009] 3 SLR (9) 936 (ICC Tahkim Kuralları kullanılırken Singapur Uluslararası Tahkim Merkezi önünde tahkim sağlayan tahkim şartı uygulanabilir).
[1] Bu rehberde, sözleşme zorunluluklarının yerine getirilmemesi sebebi olarak mücbir sebepler ve aşırı ifa güçlüğü “mazeretleri” konusunu veya tam olarak, aşırı ifa güçlüğü kapsamında, mahkemeden, taraflar arasında “temelde” taraflar arasındaki değişen “denge” ışığında Sözleşmede değişiklik talep etmesini istemek.
[2] Çoğu tahkim kurumunun kurallarına benzer şekilde, DIAC Kurallarının 10.1. maddesi uyarınca “Tarafların farklı milletten olması durumunda tek bir hakem veya Mahkeme başkanı herhangi bir tarafla aynı uyruktan olmayacaktır…”
[3] Yargıtay 11. Hukuk Dairesi, E.2015/5517, K.2015/12591, T.25.11.2015.
[4] ABD'de, 50 eyaletinin her birinin ülke çapında bir Federal mahkeme sistemine paralel olarak çalışan kendi yasa ve mahkeme sistemi vardır; Federal Mahkemelerin sınırlı yargı yetkileri ve önemli de olsa sınırlı hukuk kuralları vardır.
Diğer Haberler
-
22.11.2024
Elektronik Ortamda Açık Artırma Suretiyle Satış Usulü ve 9. Yargı Paketiyle Getirilen Yeni Düzenlemelerin Hukuki Boyutu
9. Yargı Paketi kapsamında yapılan düzenlemelerle birlikte, elektronik ortamda haczedilen malların satışı, İcra ve İflas Kanunu'nun 111/b maddesi kapsamında yeni bir yasal çerçeveye oturtulmuştur. Haczedilen malların satış işlemleri, Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemi'ne (UYAP) entegre bir elektronik satış portalında açık artırma suretiyle gerçekleştirilmektedir. Ancak yasadaki boşluklar nedeniyle satış işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine dair net bir uygulama sergilenememekteydi. Kanun koyucular tarafından elektronik satışa yönelik 8. ve 9. Yargı Paketi'nde yasaya eklemeler yapılması ve oluşturulan düzenleme, gerek icra süreçlerinin hızlandırılması gerekse satış işlemlerinin daha güvenli ve şeffaf bir ortamda yapılması açısından önemli bir adım olarak değerlendirilmektedir.
-
15.11.2024
7531 Sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Yayımlandı
Kamuoyu nezdinde 9. Yargı Paketi olarak da bilinen 7531 sayılı Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun1 ("Kanun"), 14.11.2024 tarih ve 32722 sayılı Resmî Gazete'de yayınlanmış olup 17 farklı kanunda önemli değişiklikler barındırmaktadır.
-
13.11.2024
Kira Sözleşmelerinde E-Devlet Dönemi Başladı!
Hazine ve Maliye Bakanlığı ("Bakanlık"), 2022 yılında yürürlüğe koyduğu 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nda ("Eylem Planı") tarafların karar alma süreçlerini desteklemek ve risk analizi çalışmalarını yürütmek üzere kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesini sağlayacaklarını duyurmuştu. Bu çalışmanın birinci aşaması 4 Kasım 2024 tarihi itibariyle e-Devlet kapısı üzerinden uygulamaya konulmuş olup ikinci aşamasının ise yıl sonunda uygulamaya konulacağı öngörülmektedir.
-
11.11.2024
Dijitalleşen Piyasalarda Yeni Dönem: Rekabet Kurumu'nun 2024-2028 Stratejik Planı Yayınlandı
Rekabet Kurumu ("Kurum"), dijitalleşmenin hızla dönüştürdüğü piyasa dinamiklerine uyum sağlamak ve rekabetçi bir ekonomik düzeni korumak amacıyla 2024-2028 Stratejik Planı'nı ("Stratejik Plan") yayınladı. Stratejik Plan, küresel rekabet ortamında yaşanan değişimlerin etkisiyle dijital piyasalarda oluşan yeni düzenlemeler ve gelişen teknolojiler ekseninde hazırlandı. Kurum, bu sayede piyasaların adil ve rekabetçi kalmasını sağlamayı hedefliyor. Ayrıca tüketici refahının artırılmasına odaklanılacağı açıkça belirtiliyor.
-
31.10.2024
Standart Sözleşme Bildirim Modülü Hakkında Kamuoyu Duyurusu Yayımlandı
Standart Sözleşme Bildirim Modülü Hakkında Kamuoyu Duyurusu 24.10.2024 tarihinde Kişisel Verileri Koruma Kurumu'nun ("Kurum") internet sitesinde yayımlanmıştır. Kişisel Verileri Koruma Kurulu'nun ("Kurul") 17.10.2024 tarihli ve 2024/1793 sayılı kararıyla, standart sözleşme bildirim süreçlerinin daha hızlı ve etkin bir biçimde yürütülebilmesi amacıyla "Standart Sözleşme Bildirim Modülü" (Modül) oluşturulmuş ve bildirimlerin Modül üzerinden internet ortamında da yürütülebilmesine karar verilmiştir.
-
28.10.2024
Araştırma Şirketlerine Uyarı; Önce Aydınlat Sonra Onay Al
Kişisel Verileri Koruma Kurumu'na ("Kurum") yapılan birden fazla şikâyet sonrası, Kurum "Araştırma Şirketlerinin İstatistiksel Araştırma Yapmak Amacıyla "Rastgele Numara Çevirme ile Telefon Mülakatı Yöntemi" Kullanarak Gerçekleştirdikleri Kişisel Veri İşleme Faaliyetleri" hakkında bir Kamuoyu Duyurusu ("Kamuoyu Duyurusu") yayımlamıştır.
-
21.10.2024
AB Veri Yasası
Dijitalleşmenin oldukça büyük bir hız kazandığı günümüzde, veri paylaşımı ve yönetimi tüm sektörler için hayati bir önem taşımaktadır. Bu bağlamda, Avrupa Birliği; veri paylaşımına ilişkin düzenlemeleri yeniden şekillendiren AB Veri Yasası'nı kabul etmiştir. Yasa, dijital cihazlar ve hizmetler tarafından üretilen verilerin daha geniş ölçekte kullanılmasını amaçlarken, adil bir veri ekonomisi için yeni kurallar getirmektedir.
-
2.10.2024
2023/1115 Sayılı Ormansızlaşmanın Önlenmesine ilişkin Yönetmelik ve Avrupa Birliği'ne Ürün İhraç Eden Şirketlerin Dikkat Etmesi Gereken Kurallar
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü verilerine göre 1990 ile 2020 yılları arasındaki 30 yıllık dönemde dünya ormanlarının 178 milyon azaldığı tespit edilmiştir. Ormansızlaşmanın en büyük sebeplerinden biri ise tarım ürünlerin üretimi ve hayvancılık faaliyetleri için tarım arazilerinin genişletilmesidir. Avrupa Birliği, ormansızlaşmanın önlenmesi ve ormanların bozulmasının önlenmesi için 29 Haziran 2023 tarihinde 2023/1115 Sayılı Ormansızlaşmanın Önlenmesi Yönetmeliği'ni Avrupa Birliği Resmi Gazetesi'nde yayımlamıştır.
-
1.10.2024
İklim Açıklama Kuralı
Yaşanabilir bir çevre ve dünyamızın geleceği için, sürdürülebilirlik ve ekosistemin korunması her geçen gün daha büyük bir önem kazanmaktadır. Bu çerçevede devletler, ekosistemi en çok etkileyen aktörlerden biri olan şirketler için birtakım çevresel raporlama standartları getirmektedir.
-
26.7.2024
Ulusal Yapay Zeka Stratejisi 2024 - 2025 Eylem Planı Yürürlüğe Girdi
Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi, 12. Kalkınma Planı çerçevesinde ve Türkiye'nin yapay zekâ alanındaki ilerlemelerini daha da ileriye taşımak ve belirlenen hedeflere ulaşmak amacıyla Ulusal Yapay Zekâ Stratejisi 2024-2025 Eylem Planını ("Eylem Planı") yayımladı.
-
30.5.2024
7511 Sayılı Kanun ile Türk Ticaret Kanuna Getirilen Önemli Değişiklikler
Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ("Kanun") 29 Mayıs 2024 tarihli ve 32560 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.
-
8.5.2024
6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Meclise Sunuldu
Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi meclise sunuldu. Teklif kapsamında Türk Ticaret Kanunu, Kooperatifler Kanunu, Rekabetin Korunması Hakkında Kanun ile Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun başta olmak üzere bir takım kanunlarda önemli değişikliklere gidilmesi planlanıyor.
-
19.4.2024
Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kapsamında Yargılama Giderlerinden Sorumluluk Öngören Düzenleme Anayasa Mahkemesi Kararı İle İptal Edildi
6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu’nun1 (“Kanun”) 18/A maddesinin 11. fıkrası gereğince, dava şartı zorunlu arabuluculuk kapsamında ilk oturuma mazeretsiz olarak katılmayan tarafın yargılama sonucunda haklı çıkmış olsa dahi yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacağı ve lehine vekalet ücretine hükmedilmeyeceği düzenlenmiştir. Anılan düzenleme şu şekildedir:
-
8.4.2024
Sermaye Piyasası Kurulu Başvurularında "E-Başvuru" Dönemi
Sermaye Piyasası Kurulu ("Kurul"), 5 Şubat 2024 tarihindeki duyurusu ile, sermaye piyasası kurum, kuruluş ve ortaklıklarının başvurularını daha hızlı ve etkili bir şekilde e-Başvuru Sistemi ile yapabileceklerini kamuya duyurmuştu.
-
5.4.2024
Bazı Sektörlerde Payların İlk Halka Arzı Öncesi Uyulacak Ön Şartlardaki Tutarlar İndirildi
Sermaye Piyasası Kurulu ("Kurul" veya "SPK") tarafından, Kurul'a ilk halka arz için başvuran ortaklıkların özellikle sektörel bazda farklılıkları ve Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'nca hazırlanan 12. Kalkınma Planı ("Plan") dikkate alınarak finansal tablolara ilişkin mali eşiklerde indirime gitti.