Kira Sözleşmelerinde E-Devlet Dönemi Başladı! 13 Kasım 2024

Hazine ve Maliye Bakanlığı ("Bakanlık"), 2022 yılında yürürlüğe koyduğu 2023-2025 dönemini kapsayan Kayıt Dışı Ekonomiyle Mücadele Eylem Planı'nda ("Eylem Planı") tarafların karar alma süreçlerini desteklemek ve risk analizi çalışmalarını yürütmek üzere kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden düzenlenmesini sağlayacaklarını duyurmuştu. Bu çalışmanın birinci aşaması 4 Kasım 2024 tarihi itibariyle e-Devlet kapısı üzerinden uygulamaya konulmuş olup ikinci aşamasının ise yıl sonunda uygulamaya konulacağı öngörülmektedir.

Kira sözleşmeleri, Türk Borçlar Kanunu'nun ("TBK") 299 ve devamı maddelerinde düzenlenmiştir. TBK hükümlerine göre kira sözleşmelerinde şekil açısından sözleşme serbestisi ilkesi geçerlidir. Dolayısıyla kira sözleşmelerini taraflar diledikleri şekilde akdedebilirler. Bakanlık'ın Eylem Planı kapsamında e-Devlet üzerinden kira sözleşmelerinin yapılması uygulaması ise şimdilik kira sözleşmesinin yapılabileceği şekillerden yalnızca bir tanesidir. Zira kira sözleşmelerinin yalnızca e-Devlet kapısı üzerinden yapılacağı yönünde mevzuatta herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Dolayısıyla yürürlükteki yasal mevzuat çerçevesinde kira sözleşmelerinin e-Devlet kapısı üzerinden akdedilmesi zorunlu değildir.

Çalışma kapsamında sistemin yalnızca birinci aşaması uygulamaya konulmuştur. Bu aşamada e-Devlet sistemi üzerinden kira sözleşmelerini yalnızca 18 (on sekiz) yaş ve üzerindeki mülk sahibi e-Devlet kullanıcıları "Hazine ve Maliye Bakanlığı / Kira Sözleşme İşlemleri" bölümünden hazırlayabilmektedir. İlgili bölümde kiracıya ve varsa kefile ait bilgiler, sözleşmenin başlangıç tarihi, sözleşme dönemi, bedeli, ödeme şekli gibi bilgiler sisteme girildikten sonra sözleşme e-Devlet sistemi üzerinden kiracı ve varsa kefilin onayına sunulur. Üç günlük süre içinde kiracı ve varsa kefil tarafından onaylanmayan sözleşmeler geçerli hale gelemeyecektir. Kira sözleşmesinin onaylanmasının ardında kira sözleşmesi barkodlu belge olarak düzenlenmekte ve taraflar diledikleri zaman barkodlu kira sözleşmesini e-Devlet kapısından PDF olarak indirebilmektedirler. Düzenleme kapsamında sistem şimdilik yalnızca taşınmazın malikinin gerçek kişi ve hissedar sayısının 10'un altında olduğu taşınmazların kiralanmasında kullanılabilmektedir.  Bu kapsamda kiracı ve kefil için kira sözleşmesini onaylama süresi diğer hissedarların onayının ardından başlamaktadır. Türk Medeni Kanunu'nun genel hükümleri de göz önüne alındığında e-Devlet kapısı üzerinden kira sözleşmesi yapmak isteyen ve sayısı 10'un altındaki hissedarlar eğer el birliği mülkiyetine sahiplerse ilgili taşınmazı kiralama kararını oybirliği ile, paylı mülkiyete sahiplerse hem pay hem de paydaş sayısı açısından çifte oy çoğunluğu ile almak zorundalardır.

Ek olarak, çalışmanın yıl sonu hayata geçirilmesi planlanan ikinci aşamasında ise emlak danışmanları ve yetki verilen kişilerin sözleşme hazırlama ve tarafların onayına sözleşmeyi sunma ile sürece dahil olmaları planlandığını belirtmek isteriz.

Eylem Planı'nın metnine aşağıdaki link üzerinden ulaşabilirsiniz:
 

https://ms.hmb.gov.tr/uploads/2022/12/Kayit-Disi-Ekonomiyle-Mucadele-Eylem-Plani-2023_2025-1.pdf

 

Diğer Haberler