Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik’te Değişiklik 22 Kasım 2018

15 Ağustos 2018 tarih ve 30510 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren ve Türkiye’de faaliyette bulunan bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve finansman şirketleri ile kredi ilişkisinde bulunan borçluların bu kuruluşlar nezdindeki kredi borçlarına ilişkin olarak, çerçeve anlaşma ve sözleşmeleri kapsamında alınacak tedbirlerle, geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirebilmelerine ve istihdama katkıda bulunmaya devam etmelerine imkân verilmesini sağlamayı amaçlayan Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik’te değişiklik yapılmasını öngören Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik (“Yönetmelik”) 21 Kasım 2018 tarih ve 30602 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik ile yapılan önemli değişiklikleri aşağıda bilgilerinize sunmak isteriz.

A. Finansal yeniden yapılandırmadan yararlanabilecek borçluların çerçevesi çizilmiştir.
Buna göre borçlu,
·     Bankacılık Kanununa tabi kuruluşlar,
·      Yatırım kuruluşları, kolektif yatırım kuruluşları, sermaye piyasasında faaliyette bulunacak bağımsız denetim, değerleme ve derecelendirme kuruluşları, portföy yönetim şirketleri, ipotek finansmanı kuruluşları, konut finansmanı ve varlık finansmanı fonları, varlık kiralama şirketleri, merkezî takas kuruluşları, merkezî saklama kuruluşları, veri depolama kuruluşları, kuruluş ve faaliyet esasları Sermaye Piyasası Kurulunca belirlenen diğer sermaye piyasası kurumları
·     Sigortacılık Kanununa tabi kuruluşlar,
·     Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanununa tabi kuruluşlar ile
·     Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanuna tabi kuruluşlar
dışında kalan şirketleri ifade etmektedir.

B. Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların borçlarını makul bir süre içinde geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesi şarttır.
Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik sadece borçluların borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağının tespit edilmesi şartını aramasına rağmen, yeni Yönetmelik ile bu geri ödeme kabiliyetinin makul bir süre içinde kazanılması şartını getirmiştir. Bu makul süre ise açık bir şekilde Yönetmelik’te düzenlenmemiş olup her somut olay özelinde şartlar değerlendirilerek tespit edilecektir.

C. Finansal yeniden yapılandırma kapsamına alınacak borçluların mali durumunun tespiti, çerçeve anlaşmalar ile belirlenecek kuruluşlar tarafından yapılacaktır.
Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmelik mali durum tespitini yapacak kuruluşun Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından uygun görülmesi şartını da aramaktaydı. Yeni Yönetmelik ise, borçluların mali durumunun sadece çerçeve anlaşmalarda tespit edilmesini yeterli görmektedir.

D. Yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlar da finansal yeniden yapılandırma sürecine dahil olabilirler.
Yönetmelik ile gelen yeni düzenlemeye göre, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumların finansal yeniden yapılandırma sürecine katılmalarına ilişkin usul ve esaslar çerçeve anlaşmalarıyla belirlenir. Yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlar, talepleri halinde alacaklı kuruluşların rızasına ve kabul nisaplarına bağlı olmaksızın finansal yeniden yapılandırmaya dahil olabilirler.

E. Finansal Sektöre Olan Borçların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Yönetmeliğin dokuzuncu maddesinin ikinci ve dördüncü fıkraları yürürlükten kaldırılmıştır.
Dokuzuncu maddede düzenlenen aynı risk grubuna dahil oldukları borçlulara piyasa faizlerinin altında faiz uygulanamayacağını ve ilave finansman sağlanamayacağını düzenleyen ikinci fıkra ve sözleşmelere taraf olan alacaklıların borçluya ait müşteri sırrı niteliği taşıyan bilgileri birbirlerine ve kanunen açıkça yetkili kılınan merciler dışında kalanlara vermeleri ve açıklamaları yasağı getiren ve yapılacak sözleşmeye bu hususta hüküm konulması veya ilave bir gizlilik anlaşmasını zorunlu tutan dördüncü fıkra yürürlükten kaldırılmıştır.

Diğer Haberler